Tüm Konular

Aşırı Tuz Tüketimini Azaltmak İçin Öneriler

Ambalajlı gıdaların etiket bilgisi mutlaka okunmalı ve benzer gıdalarda tuz oranı daha düşük olanlar tercih edilmelidir. Hazır soslar (mayonez, ketçap, barbekü salsa soya sosları, hardal gibi), atıştırmalık ürünler (cips, tahıl veya meyve barları, patlamış mısır gibi), tuzlanmış kuruyemişler (Tuzlu fıstık, ekstra tuzlu ay çekirdeği, kabak çekirdeği gibi) turşu ve salamura (siyah ve yeşil zeyt…

Devamını Oku

Diyabet ve Göz Hasarı

Diyabet gözlerime zarar verir mi? Uzun süreli kan glukozu yüksekliği göz hasarlarına yol açar. Diyabetten kaynaklanan göz hasarlarına “Retinopati” denir. Diyabetten kaynaklanan retina hasarım olup olmadığını nasıl anlarım? Bazı durumlarda hiçbir belirti olmaz, ama bazı durumlarda da aşağıdakilerden biri ya da birkaçı hissedilebilir: Bulanık ve çift görme Gözde yanıp sönen ışıklar ve renksiz n…

Devamını Oku

Kanser Korkulu Rüyanız Olmasın

Tüm halkın dilinde kanser öyle bir tabu haline gelmiştir ki; bırakın söylemeyi, bu kelimeyi düşünmek bile istemeyiz. Halbuki deve kuşu misali kafamızı kumun altına gömmek kendimizi kandırmaktır. Özellikle bazı kanserler vardır ki, erken tanı ile biz ondan kaçacağımıza o bizden kaçar. Bu kanserlerin başında yer alan kanserler; meme kanseri, prostat kanseri, tiroid kanseri ve barsak kanseridir.…

Devamını Oku

Gıda Kaynaklı Salgınlar

İnsanlarda hastalık yapan mikroorganizmaların gıdalara ve yiyeceklere bulaşması ve bu gıdaların insanlar tarafında tüketilmesi sonucu gıda kaynaklı salgınlar görülür. Aynı gıdayı tüketen iki veya daha fazla kişilerde aynı hastalığın görülmesi halinde, olay gıda kaynaklı salgın olarak tanımlanır. Pek çok gıda türü salgınlardan sorumlu olabilir. Salgınlardan sıklıkla sorumlu gıda türleri yumurt…

Devamını Oku